LUMIKENTTIEN SURFFARI

Wille Rajala on uusi tuttavuus MK-lehden avustajakaartissa. Miehen ensimmäinen juttu viime kevään kakkosnumerossa käsitteli Brett Rasmussenia ja edellisessä MKlehdessä oli Rajalan raportti Hay Days –tapahtumasta. Mutta kuka oikein on Wille Rajala?

Ensimmäisen lumilautansa 45-vuotias Wille Rajala kertoo rakentaneensa vuonna 1982.

– Kun navetan katolta pääsin laskemaan lumen pinnalla muutaman sekunnin, tunne oli todella mukaansa tempaava, Rajala muistelee.

Oikealla lumilaudalla Rajala ryhtyi laskemaan vuonna 1984, joten hän kuuluu alan pioneereihin Suomessa. Laji vei nuorukaisen mukanaan kertalaakista pariksikymmeneksi vuodeksi. Vuonna 1985 hän osallistui SMkilpailuihin ja vuotta myöhemmin ensimmäisiin EM-kilpailuihinsa. Tuolloin lautailu oli pääasiassa samanlaista ratalaskua kuin kahdella suksella kilpailtavat alppilajit.

Rajala kiersi maailmancupin lautailukisoja Keski-Euroopan lisäksi myös Pohjois-Amerikassa ja Japanissa vuoteen 1999 asti, jolloin hänen poikansa syntyi. Vuosien mittaan hän alkoi laskea yhä enemmän rinteiden ulkopuolella.

– Haluan tuntea kurvien g-voimat jalkojeni alla uudelleen ja uudelleen. En ole koskaan ollut innostunut lumessa tarpomisesta, joten sekä moottorikelkka, lumikissa että helikopteri tulivat tutuiksi pääsemisessä lumisten vuorten huipuille Pohjoismaissa ja Amerikassa.

Iän myötä Rajala kertoo tulleensa aina vain valikoivammaksi kelin suhteen. Lumen pitää olla sopivaa, näkyvyyden hyvä, muiden jättämiä jälkiä ei mielellään saa olla näkyvissä, rinteen on oltava riittävän pitkä ja jyrkkä. Lopulta laskeminen alkoi muuttua haastavaksi, ainakin niin että Rajalan vaatimukset olisivat täyttyneet.

  DOWNLOAD THE FULL ARTICLE